Caswall House

Caswall House

CASWALL HOUSE

Project Specification:
Sector: Residential
Client: Hamble Property
Location: Godalming, Surrey
Timescale: 12 weeks

 

 

Caswall House is a Grade II listed building situated in the town centre Conservation Area of Godalming in Surrey.

Originally a house, it has most recently been used as offices. Buildwise has been appointed by the new owners to convert it in three apartments.

We have begun the sensitive conversion of this Gerogian/Queen Anne property, and will make sure the plethora of historic features will be preserved for the new owners to enjoy.

 

 

Abbeville Road

Abbeville Road

ABBEVILLE ROAD

Project Specification:
Sector: Residential
Client: Inspired Asset Management
Location: Clapham, South London
Project Value: £3.3 m
Timescale: 48 weeks

 

 

Set within a desirable conservation area close to Clapham Common, the 1930s property sits in a prominent position within a generous plot with a large lawn to the front and with many mature trees.

Originally the headquarters of the Union of Construction, Allied Trades and Technicians, after several mergers the union was dissolved in 2017 and the building vacated.

Consisting of three storeys with a small basement plant room and garaging to the rear of the building, the contemporary design specification of the gated development will be attractive to the target market of young professionals and city workers.

Work is underway and our team has stripped out all the interior fixtures and fittings, and made the necessary structural alterations internally and externally.

The sensitive conversion will enhance and enrich the building, whilst making it suitable for residential use. Materials are of a high quality and will reference traditional design suited to the existing building with contemporary additions.

The scheme is on track for the 48 week programme.

 

 

East Sheen

East Sheen

EAST SHEEN

Project Specification:
Sector: Residential
Client: Montreaux Build
Location: East Sheen
Timescale: 34 weeks

The plot previously had three lock-up garages on and was located at the end of a no through road, adjacent to the Southwest Trains fast line.

Typical of many residential roads in the area, cars were parked the full length of the street and on both sides making access tricky.

Particular attention was paid to the groundworks because of the 3m proximity to the railway line. Other considerations were any drainage issues that might arise from the railway and the impact of our excavations.

Halo Architects designed a traditional looking house in a style and colour to compliment the existing street scene. Inside, the interior specification was to a high standard with many specialist finishes.

The open plan kitchen and living area in a light and airy space with full width and height sliding doors onto a patio and lawned area.

Installing permeable paving to the front made best use of the space creating much-needed off street parking.

 

 

Oak Trees, Ripley, Surrey

Oak Trees, Ripley, Surrey

OAK TREES

Project Specification:
Sector: Design & Build
Client: Stonehaven Group
Location: Ripley, Surrey
Project Value: £1m
Timescale: 52 weeks (two houses, adjacent sites)

Oak Trees is the second of two new houses we built for clients, Stonehaven Group, on a large plot in a private residential road previously occupied by a 1940s bungalow.

Both houses were constructed using traditional materials and of a size and style for sale into the target family market.

The private road is a mix of architectural styles, all set within large mature, landscaped plots; the architects designed the two new builds to vary in appearance from one another and therefore look ‘individual’ and fit in with their surroundings.

The existing mature landscaping to the plot was protected during the construction process to soften the look of the new house. Additional planting has added to the kerb appeal of the property.

The Design & Build project has been a success for all involved. This is the third project our team has completed for Stonehaven Group; we have developed a good working relationship that will enable us to hit the ground running on future projects.

Contemporary Beachfront House, West Wittering

Contemporary Beachfront House, West Wittering

Project Specification:
Sector: Residential
Client: Private Client
Location: West Wittering
Project Value: £1.3m
Timescale: 52 weeks

Buildwise were appointed to demolish and replace a typical 1950s 5 bedroomed beachfront dwelling with a new build contemporary house. Although the present owners had enjoyed living in the property for 10 years, the house was of no intrinsic design value whereas the location is spectacular.

Sitting on a third of an acre site, architects Plan A designed a sustainable, light-filled home for 21st century living standards, with the flexibility to meet the owners’ lifetime needs.

Spaces have been planned out so several generations of the owners’ family can enjoy the house and location. On the ground floor there is a generous games and entertainment space that runs the full width of the house, and also a large gym. An external shower room is accessed via a paved path from the beach. The covered outdoor cooking area has a commercial sized FireMagic barbecue area with adjacent preparation area. A dumb waiter has been installed to link the ground floor to the first floor kitchen.

To make the best of the views across the sand dunes and sea to the Isle of Wight, the internal living areas are open plan and at first floor level. The master suite has floor to ceiling bi fold doors on to an expansive terrace which links to the adjacent open plan living area.

The project has been completed with permeable hard landscaping, and a low wall to the front built in 1930s reclaimed bricks from Lloyd Hall in Outwood. Buildwise rebuilt the Hall in 2016, and our client was a major player in getting funding in place for the new community building; she was very pleased to incorporate a little bit of history in this new setting.