Oak Trees, Ripley, Surrey

Oak Trees, Ripley, Surrey

OAK TREES

Project Specification:
Sector: Design & Build
Client: Stonehaven Group
Location: Ripley, Surrey
Project Value: £1m
Timescale: 52 weeks (two houses, adjacent sites)

Oak Trees is the second of two new houses we built for clients, Stonehaven Group, on a large plot in a private residential road previously occupied by a 1940s bungalow.

Both houses were constructed using traditional materials and of a size and style for sale into the target family market.

The private road is a mix of architectural styles, all set within large mature, landscaped plots; the architects designed the two new builds to vary in appearance from one another and therefore look ‘individual’ and fit in with their surroundings.

The existing mature landscaping to the plot was protected during the construction process to soften the look of the new house. Additional planting has added to the kerb appeal of the property.

The Design & Build project has been a success for all involved. This is the third project our team has completed for Stonehaven Group; we have developed a good working relationship that will enable us to hit the ground running on future projects.

Contemporary Beachfront House, West Wittering

Contemporary Beachfront House, West Wittering

Project Specification:
Sector: Residential
Client: Private Client
Location: West Wittering
Project Value: £1.3m
Timescale: 52 weeks

Buildwise were appointed to demolish and replace a typical 1950s 5 bedroomed beachfront dwelling with a new build contemporary house. Although the present owners had enjoyed living in the property for 10 years, the house was of no intrinsic design value whereas the location is spectacular.

Sitting on a third of an acre site, architects Plan A designed a sustainable, light-filled home for 21st century living standards, with the flexibility to meet the owners’ lifetime needs.

Spaces have been planned out so several generations of the owners’ family can enjoy the house and location. On the ground floor there is a generous games and entertainment space that runs the full width of the house, and also a large gym. An external shower room is accessed via a paved path from the beach. The covered outdoor cooking area has a commercial sized FireMagic barbecue area with adjacent preparation area. A dumb waiter has been installed to link the ground floor to the first floor kitchen.

To make the best of the views across the sand dunes and sea to the Isle of Wight, the internal living areas are open plan and at first floor level. The master suite has floor to ceiling bi fold doors on to an expansive terrace which links to the adjacent open plan living area.

The project has been completed with permeable hard landscaping, and a low wall to the front built in 1930s reclaimed bricks from Lloyd Hall in Outwood. Buildwise rebuilt the Hall in 2016, and our client was a major player in getting funding in place for the new community building; she was very pleased to incorporate a little bit of history in this new setting.

Contemporary Barns

Contemporary Barns

Project Specification:
Sector: Design & Build
Client: Private Client
Location: Forest Green, Surrey
Project Value: £1.1m
Timescale: 40 weeks

Set in the most tranquil environment that the owners had enjoyed living in for many years, the site sat within the 30 acres attached to the family home.

Wanting to downsize, the opportunity to convert their dilapidated farm buildings to residential came when a change in legislation was made, making it easier to convert redundant agricultural buildings. This would allow them to remain in the area they knew and enjoyed.

The two barns were used to accommodate livestock, agricultural machinery and store hay from the surrounding fields. The largest barn was a steel frame structure whilst the smaller one was concrete framed. This posed construction issues working with pre-determined roof heights.

The brief was to create buildings that externally reflected materials used locally. Internally the owners wanted to embrace a completely different design style from the beamed family house they were living in.

A light an airy contemporary home has been created with spacious guest accommodation in the adjacent smaller barn. All sit within a large open piece of land to encourage wildlife and enjoy the surrounding countryside.

Queen’s Ridge  – new apartment building

Queen’s Ridge – new apartment building

QUEEN’S RIDGE – NEW APARTMENTS

Project Specification:
Sector: Design & Build
Client: Lioncross Gorse Lane LLP
Location: Godalming, Surrey
Project Value: £900k
Timescale: 60 weeks

Opened in 1904, Godalming Fire Station was located in the centre of the borough in Queen Street. As with many historic town centre municipal buildings, their location, requirement or use changes over time. As Godalming town centre became more built up access to the fire station was challenging and, in 1980, it relocated to the main road.

The old building was used as an auction house for a number of years. The vacant property was then purchased in 2015 by property developers Lioncross Gorse Lane and Buildwise was awarded the contract to erect a three storey new building following the demolition of the disused fire station.

The site consisted of various buildings – the engine house, fireman’s recreation room, stores and offices. According to a press cutting “The engine house is built of red brick facings and is paved with Candy’s buff paneled bricks. The men’s room has a match boarded dado and a bench is fitted on one side and a lavatory basin in the corner. It is lighted throughout with electric light and gas is laid on for warming purposes.”

Local architects Plan A’s design has moved on from ‘a lavatory basin in the corner’. They wanted to reflect the architecture of the Victorian fire station in the new building, and this has been achieved with an industrial element to the design and the materials used. Design features include a large arched fenestration at first-floor level, and a heavy gauge sliding timber door to the ground floor cycle storage area. Elevations are red brick soldier courses with a roofline of slate grey to emulate the adjacent buildings.

Contemporary Design & Build House

Contemporary Design & Build House

CONTEMPORARY DESIGN & BUILD HOUSE

Project Specification:
Sector: Design & Build
Client: Private Client
Location: Surrey
Project Value: £2.5m
Timescale: 52 weeks

The semi rural location was formerly the site of a large house which was demolished and replaced with an office building approximately 35 years ago.

Once the previous occupants had vacated the offices, the property had laid empty for many years. Planning permission was granted to a build two high-end houses following demolition of the office building.

The non-traditional new build had to be of the highest architectural merit to gain planning consent and a firm of London architects contemporary well thought-out design fitted the brief perfectly.

The building contained a large quantity of steelwork and structural panels, and with an abundance of floor to ceiling panoramic sliding doors and windows to enjoy the southerly aspect.

Designed and built to an exacting standard, utilizing the finest finishes and attention to detail. Buildwise’s professional team demonstrated their skill throughout the build with the design and installation of many bespoke features including oversized doors, and an atrium style entrance with a cantilevered staircase.